Yemeklere lezzet veren hem Türk mutfağının hem de birçok farklı ülke mutfağının ana besinlerinden olan biber tadıyla olduğu kadar ihracat getirisiyle de öne çıkıyor. Diğer tarım ürünlerinin aksine dönemsel patlamalar yapmasa da yaşanan tüm olumsuzluklara rağmen biber ihracatı her geçen yıl kademeli olarak artış gösteriyor.
Salatalara, yemeklere, atıştırmalıklara lezzet veren biber aynı zamanda ihracatçısının da yüzünü güldürüyor. Türkiye her geçen yıl biber ihracatından elde ettiği geliri belirli oranda artırarak ilerliyor. Uzmanlara göre iç piyasadaki talep tam olarak karşılanır ve üretim de artırılırsa ihracat gelirlerinde büyük sıçrama yaşanabilir.
2023 BÜYÜK FIRSATLARIN YILI OLABİLİR
TÜİK verilerine göre Türkiye; 2022 yılının Ocak ve Kasım aylarını kapsayan ilk 11 aylık dönemde dünyanın çeşitli ülkelerine 10.836.534 dolarlık biber ihracatı gerçekleştirdi. Bu rakam 2019 yılının aynı döneminde ise 6.433.386 dolar olarak gerçekleşmişti. Uzmanlar üretimde artış yaşanırsa dış pazarda Türk biberi için alıcı bulmanın oldukça kolay olacağını vurguluyor. Fakat son dönemde iklim değişikliğinin getirdiği kuraklık ve buna bağlı olarak üretimde aksama yaşanma endişesi de uzmanları korkutuyor. Eğer beklenen yağışlar gelir ve endişe edilen senaryo gerçekleşmezse 2023 yılında Türkiye biber ihracatın ciddi bir sıçrama yapabilir. Uzmanlara göre bu noktada iç pazarın talebinin karşılanması da önemli bir husus olarak karşımıza çıkıyor. Aksi takdirde yaşanacak ciddi pahalılık halkta tepki çekebilir.
BORİS VOLFMAN; “ŞU AN MESELE SATMAK DEĞİL ÜRETEBİLMEK”
Türkiye’nin biber ihracatından elde ettiği geliri yıldan yıla istikrarlı bir şekilde artırması konusunda değerlendirmelerde bulunan Boris Volfman; “Biber dış pazarda oldukça yüksek şekilde talebi olan bir ürün. Bu da demek oluyor ki biz bu ürünü üretebilirsek satarız. Bu durum her ürün için geçerli değil. Haliyle biber ihracat açısından çok avantajlı bir ürün. Özetle şu an bizlerin meselesi satmak değil üretebilmek. Fakat hepimizin endişe ile takip ettiği üzere küresel iklim değişikliği hem Türkiye’yi hem de dünyayı derinden sarsıyor. Kuraklık tehdidi çiftçinin üretimi ve verimi önündeki en büyük engel. Eğer uzmanlar tarafından beklenen ve korkulan bu kötü senaryo gerçekleşmez ve çiftçi yeterli üretimi sağlarsa emin olun hem iç pazar bibere doyacak hem de ihracat gelirleri aynı istikrarla artmaya devam edecek. Burada sorumluluk hem devlete hem de üreticiye düşüyor." dedi.
Boris Volfman: "Girdi maliyetleri de burada önemli bir husus olarak görülüyor. Devletin bu konuda üreticiye çeşitli destekleri var. Bizler umuyoruz ki bu destekler artarak devam edecektir. Aksi halde insanlar biber üretiminde bulunmak yerine daha az maliyetli ürünlere yönelebilir. Yahut daha kötü bir senaryo ile üretici bir süre üretim yapmaya ara verebilir.
Biber ihracatına dönecek olursak Türkiye bu konuda ciddi anlamda istikrarlı şekilde ilerliyor. TÜİK verilerini incelediğimizde 2019 yılının ilk 11 ayında Türkiye 6.433.386 dolarlık biber ihracatı gerçekleştirmiş. Hemen ertesi sene aynı dönemde bu rakam 8.254.205 dolara yükselmiş. Üstelik 2020 yılı pandemi etkilerinin dünyayı en çok etkilediği dönemdi. 2021 yılına gelindiğinde ise biber ihracatından elde edilen gelirin 10.165.968 dolara ulaştığını görüyoruz. 10 milyon dolar bareminin aşılması oldukça önemli. Son olarak yeni veda ettiğimiz 2022 yılında 10.836.534 dolarlık biber ihracatı yapılmış. Şimdi bu tabloya baktığımızda 2023 yılı için oldukça olumlu beklentilere sahip olduğumuzu söyleyebilirim.” şeklinde konuştu.
EN BÜYÜK MÜŞTERİ ALMANYA
Türkiye’de yetiştirilen biberler sadece komşu ülkelere değil Fransa’dan Endonezya’ya kadar dünyanın dört bir köşesine ihraç ediliyor. 2022 yılı ihracat verilerine göre ise biber ihracatında Türkiye’nin en büyük müşterisi konumunda Avrupa’nın amiral gemisi ülkesi Almanya 2.512.609 dolar ile yer alıyor.
BORİS VOLFMAN'DAN DEPREM BÖLGESİNE 1 MİLYON TL'LİK YARDIM
6 Şubat’ta Kahramanmaraş merkezli 7.7 ve 7.6’lık büyük depremlerden sonra, Boris Volfman harekete geçti. Depremin ilk anında nakdi değeri 1 milyon TL’yi geçen battaniye, ısıtıcı ve erzak yardımı yapıldı. Konuyla ilgili Boris Volfman, “11 ilde gerçekleşen bu büyük depremlerde yaşanan acıları üzüntüyle takip ediyoruz. Biz de ilk anlarda üzerimize düşeni yapıp yardım seferberliğinin bir parçası olduk. Bölgedeki yaraların hızla sarılması ve eski güzel günlere dönülmesi için elimizden geleni yapmaya devam edeceğiz. Sürdürülebilir bir plan çerçevesinde yardımlarımız devam edecek” dedi.
Yorum Yazın