Esnaf ve hane ziyaretleriyle Türkiye'de 81 ilin nabzını tutan CHP ekonomi masası geçtiğimiz gün Uşak'taydı. Esnafla bir araya gelen heyet dükkanları tek tek gezerek sorun, öneri ve taleplerini dinledi. Kumaşçıların isyanına kulak veren Vekil Özkan Yalım, ziyaretinin ardından yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı;"Çin Malları Her Sektörde Olduğu Gibi Kumaşçılık Sektörünü de Olumsuz Yönde Etkiledi. Pamuklu Ürünlerden, Çiçek Basmalara Kadar Çinlilerin de Piyasalara Sürdüğü Kumaşlar Ucuz Olmalarından Dolayı İlk Tercih Olunca, Kaliteli Kumaşlara İlgi Azaldı. Sümerbank'ın kapatılması ile piyasayı sağlıksız ucuz kumaşlar rehin aldı. Sümerbank eskiden pamuk içerikli daha ucuz ve sağlıklı kumaşlar üretirken, piyasa şimdi ithal kumaşlara tamamen teslim olmuş durumda. Piyasa bulunan az sayıdaki yerli üretici Çin mali kumaştan dolayı yatırım yapamıyor. ürünleri eski teknoloji ile ürettiği pahsliya üretiyor yatırım yapamadığı için rekabet şansı yok! Sümerbank'ın kapatılması hem üreticiyi hem satıcıyı kötü etkiledi. üyesi olduğum CHP Ekonomi Masası olarak Uşak Caddelerinde esnaf ziyareti yaptığımızda esnada kumaş satan bir mağazaya uğradık satıcı; "Ürünlerin ve piyasanın neredeyse tamamı ithal ürün olduğu için fiyatlar en ufak döviz değişikliğinde yükseliyor. Sattığımız malın yenisini sattığımız fiyata alıp vitrine tekrar koyamıyoruz. Güya kâr edeceğimize sattığımız malın yerine yenisini koyamadığımız için sermayemizde günden güne eriyor dedi. Eskiden dükkanımda 1000-1500 top kumaş varken satıp yerine koyamadığım için 300 -400 top kumaşa düştük. Zaten maliyetler çok yükseldi 300 lira ödediğimiz elektirk faturası 1600 lira oldu. Korkumuzdan ışıkları dahi yakamıyoruz. SSK'li işçi maliyetleri arttı işçice çalıştıramiyorum. Kendi başıma aile desteği ile satış yapıyorum. Fakat maliyetler çok yükseklik kötü durumdayız. Uzun zamandır bu iş ile uğraşıyoruz. Başka iş yapamayız. Bilmiyorum hal ne olacak. Uşak biliyorsunuz kumaş ve iplik fabrikalarının bulunduğu bir şehirdi. Şimdi çin malı ürünler nedeni ile bu sektörde bitmiş durumda" diye dert yandı. CHP Ekonomi Masası olarak Uşak ve Gezdiğimiz 53 ilde gözlemlediğimiz tek birşey var! Esnafın sorunları çok artmış çaresiz eli-kolu bağlı bekliyor ve ayakta kalma mücadelesi veriyor. Uşak İsmet Paşa Caddesi eskiden esnaf çeşitliliği varken şimdi iki üç dükkan aralıklı neredeyse her yer ceptelefonu ve cep telefonu aksesuarcısı ile dolmuş durumda. Onlara baktığımızda kimsenin yeni telefon almaya gücü yetmediğini kredi kartı taksit sayılarının çok düşük olduğunu satışların olumsuz yönde etkilendiğini söylüyorlar. Uşak'ta dönercisinden, kokoreçcisine, kumaş satanından, ayakkabıcısına, pastahaneden ve eczacısına her kesim dertli. Bir dokun bin ah işit.
"GEÇMİŞİN İZİ"
İşte eski Sümerbank Fabrikası'nın geçmişte bıraktıkları.
Türkiye endüstri tarihinin temel aktörlerinden birisi olan Sümerbank’ın hikâyesi 1933’te başlamıştı. 1930’ların Türkiye için önemi malum. Ekonomik atılımların, yerel üretimin, ülke ekonomisini kalkındırma politikalarının başka her meselenin önüne geçtiği yıllar… İlk basma fabrikasının (Nazilli Basma Fabrikası) 1937’de faaliyete geçmesiyle hem kent hem kırsalda yaşayanlar için üretim yapan ve “ulusal kimlik inşa sürecinde yurt ekonomisine, ürettiği pamuklu kumaşlarla katkı sağlama” misyonuna sahip Sümerbank, ülkenin ‘modernizasyon’u için ekonomik, sosyal ve kültürel anlamda önemli bir yere oturdu. Bu katkının en kıymetli unsuru ise, hitap ettiği geniş coğrafyada, hiç de kısa olmayan belli bir dönem boyunca etki sağladığı sınıfsal bütünleşme ve yakınlaştırma oldu. Zira herkesin evinde bir Sümerbank basmasının olduğu uzunca bir dönem yaşandı.
"ATATÜRK ÇOK ÖNEM VERMİŞTİ"
Atatürk Sümerbank Nazilli Basma Fabrikası'nın açılışında.Atatürk, Sümerbank Nazilli Basma Fabrikası'nın açılışında, fabrikanın altın anahtarını alırken. (9 Ekim 1937)Yanında İsmet İnönü, Genel Kurmay Başkanı Fevzi Çakmak, Celal Bayar, ve fabrika müdürü bulunmaktadır.Atatürk'ün Son Açtığı Fabrika 9 Ekim 1937’de Nazilli Tekstil Kombinasıdır;Çevre halkı, zamanlardır özlemini çektikleri fabrikanın, Atatürk eliyle açılacağını öğrenince, yirmi iki ayar altın anahtar yaptırmışlardı. Koskocaman anahtar…Yanında Başvekil Celal Bayar vardı, anahtarla kapıyı “Hayırlı uğurlu olsun…” dileğiyle açtı, üzerinde bırakmadı, Celal Bayar’ın mendil cebine yerlertirdi:- “Altın, milletin hazinesinde durur…” dedi.
"BAZILARININ SONU HÜZÜNLÜ"
Ülkenin bambaşka bir köşesinde, benzer olmayan koşullarda büyümüş, başka okullara gitmiş, farklı tip bir yaşam sürmüş ve sürmekte olan, kısacası başka sosyal, ekonomik ve kültürel bir gerçekliğin içindeki birisiyle belki de tek ortak yanınız —örneğin— bir nevresim takımı olabilir. Ve o takım kuvvetle muhtemeldir ki Sümerbank’tır… Sümerbank’ı bu anlamda bir dönemin eşitleyici unsuru olarak görebiliriz. Özelliği, yalnızca toplumun farklı katmanlarındaki pek çok eve değil, onu üreten insanların da evine girmiş olmasında yatıyor. Dolayısıyla, Sümerbank’ı bu ülkede yaşayan farklı kuşaktan pek çok insan için hem kişisel değer hem de toplumsal bellek noktasına taşıyan, tam da bu her eve girme hâli olabilir. ‘Sanayi’ ve ‘modernlik’ dünyanın pek çok yerinde bambaşka üretim hikâyeleri yarattı kuşkusuz. Ve bu hikâyelerin kimisi bir efsaneye dönüşüp günümüze kadar gelirken, bazılarının sonu hüzünlü oldu. Bu ülkenin hikâyesi bol ve sonu iyi bitmeyenlerinden birisi de Sümerbank."dedi.
CHP'Lİ VEKİL YALIM: BU ÜLKEYE YENİ BİR SÜMERBANK GEREK!

Abone olCumhuriyet Halk Partisi Ekonomi masası geçtiğimiz gün Uşak'ta esnafı ziyaret etti. Heyete Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Uşak Milletvekili Özkan Yalım başkanlık etti. Özellikle tekstil işi ile uğraşan esnafın zor günler geçirdiğini belirten Vekil Yalım:"Uşak kumaş ve iplik fabrikalarının bulunduğu yer fakat denetimsizlik, düzensizlik sebebiyle çin malı ürünler sektörü bitirmiş durumda."dedi.
- 0SEVDİM
- 0ALKIŞ
- 0KOMİK
- 0İNANILMAZ
- 0ÜZGÜN
- 0KIZGIN
Yorum Yazın