Çocuk Diş Hekimi
Çocuk diş doktoru ayrıca pedodonti uzmanı olarak da bilinen bu uzmanlık alanı, 0-15 yaş grubunda olan çocukların ağız ve diş sağlığının korunmasına destek olan bir alandır. Diğer yaş sınıflarına uygun bir şekilde uygulanan diş tedavi yöntemlerinin çocuklara uygun duruma getirilip ağız ve diş problemi yaşayanların bu problemlerden kurtulmasını sağlar.
Çocuklarınızı Diş Hekimine Nasıl Hazırlamalısınız?
Diş kontrolleri, ağız bakımı ufak yaştan itibaren aksamadan uygulanması gerekli bir işlemdir. Bu sebeple çocukların ufak yaşta ağız bakım alışkanlığını kazanabilmesi için ilk olarak çocuk diş doktoru gidebilmeleri ve korkmamalarına yönelik birkaç şey yapılması gerekmektedir. Çocuğunuz ile beraber diş hekimine önce sergilenen tutum, çocuk ile kurulan iletişim çocukların sergileyeceği tutumun yansıması şeklindeki gibi olacak.
Çocuk Diş Hekimi Hangi Yaş Grubundaki Bireyleri Tedavi Eder?
Çocuk diş hekimi, 0-15 yaş grubu arasında olan çocukların ağız ve diş problemlerini tedavi eder.
Çocuk Diş Hekimine İlk Ziyaret Ne Zaman Yapılmalıdır?
Dünya Sağlık Örgütü ve Amerikan Pediatrik Diş Hekimleri Birliği; çocukların, ilk diş doktoru muayenesinin ilk dişlerin çıkmasından sonra yapılması gerektiğini bildirir. Ayrıca birçok çocuk diş doktoru da çocukların ilk diş doktoru ziyaretlerinin 1 yaşını doldurmasının ardından olması gerektiğini savını savunur.
İlk Çocuk Diş Hekimi Ziyaretinde Neler Yapılır?
Çocukların ilk diş muayenesinde ayna ve ışık yardımıyla ağız içerisinde olan yumuşak dokularını çocuk diş hekimi incelemektedir. Çocukların diş sağlığına uygun ve tavsiye edilen beslenme ve koruyucu uygulamalar ile ilgili ailelere bilgi verilmektedir. İlk ziyaret esnasında diş doktoru çocuk ile oyun oynayarak çocuğu diş hekimlerinden korkmamasını sağlayarak onları alıştırmış olur.
Çocuk Diş Tedavi Seanslarında Dikkat Edilmesi Gerekenler
Çocuk diş tedavi seanslarında dikkat edilmesi gerekli önemli konulardan biri olarak çocuğu korkutmayacak şekilde en az düzeye kadar bilgi verilmesi gerekliliğidir. Yani çocuk önceden bilmediği ortama girdiğinden doğal olarak merak edilen soruları sormaktadır. Sorulan sorulara cevap alamazlar ise veya yeterli cevap alınamazsa güven hissiyatını oluşturamaz.
Çocuk Diş Doktoru
Çocuk diş doktoru, çocuklardaki süt ve daimi dişlerdeki hastalıklarla uğraşmaktadır. İlk dişler bebeklik döneminin 4-6 ay arasında çıkmaktadır. Çocukların 2,5-3 yaşına kadar toplam 20 tane dişi ağzında tamamlanmaktadır. Çocuklara uygulanmakta olan her türlü tedavi ve koruyucu diş hekimliği işlemlerini gerçekleştiren, bu konuda özel eğitim alan diş hekimlerine de çocuk diş doktoru yani pedodontist denir.
Pedodontistler, bebeklik sürecinde dişlerin ağız içinde olmasından ergenlik sürecine kadar olan süreçte kaygı ve korkularının giderilmesinde; ağız- diş tedavilerini, koruyucu uygulaması, bunun dışında fiziksel ve zihinsel engeli bulunan özel ilgi isteyen çocukların dental tedavilerinin planlanmasında ve yönlendirilmesinde önemli rol oynar.
Çocuk Diş Doktoruyla İlk Muayene
Çocukların ilk diş hekimi ziyaretleri, diş hekimi ve dental klinik ortamı ile tanışma seansı olarak geçer. İlk ziyaret süt dişlerinin ağız içerisinde görülmesi ile başlaması oldukça uygundur. Böylelikle aile beslenme ve oral hijyen alışkanlıkları bakımından doktordan doğru bilgi alıp, yanlış olabilecek yönlendirmelerden uzaklaşılmaktadır.
Çocukların Diş Tedavileri
Çocuklara ağız hijyen eğitiminin verilmesi, etkin diş fırçalama öğretimi, koruyucu uygulamalar pedodontistlerin bazı görevlerindendir. Fakat unutulmaması gerekli çocukların tedavi sürecinde sadece diş doktoru değil çocuk, aile ve diş hekimlerinin iş birliği ile hareketli olması gerektiğidir.
Çocuklarda Karşılaşılan Ağız ve Diş Sağlığı Problemleri
-Dişlerde Renklenme
-Diş Çürükleri
-Dişlere gelen darbeler neticesi dişlerin kırılması
-Diş Gıcırdatma
-Erken Diş Kayıpları,
Bebeğimin ilk Çocuk Diş Doktoru Muayenesini Ne Zaman Yaptırmalıyım?
Dünya Sağlık Örgütü ve Amerikan Pediatrik Diş Hekimleri Birliği ilk dişin çıkmasından sonra yapılmasını tavsiye etmektedir. Genellikle 6 ay- 1 yaş arasındadır.
Bir Yaş Çocuk Diş Hekimine Götürmem İçin Çok Erken Değil Mi?
Çocuk diş doktoru ilk olarak; çocukları diş çürüklerinden korumayı hedeflemektedir. Bu sebeple erken yaşta gerçekleşen bu ilk muayenedeki amaç; size bebeklerin dişlerinin çürümesinin önüne geçebilmek içineler yapılması gerektiğini göstermek ve düzenli aralıklar ile sizi kontrollere çağırıp bebeğin diş sağlığını kontrol etmedir.
İlk Çocuk Diş Hekimi Muayenesinden Önce Dikkat Etmemiz Gerekenler
Tedaviden önce yapılmasından çok yapılmaması gerekli olanlar büyük önem taşır.
-Tedaviden önce çocuklara ‘’korkma, hiç acımayacak’’ gibi cümleler kurulmamalıdır. Bu cümleler çocukların bilinçaltında acıyabileceği fikrini doğurabilmektedir.
-Çocuklara diş randevusu sonrasında hediye ödülü verilmemelidir. Ödüllendirme çocukların işlemi zor bir işlem olarak algılamasına neden olmaktadır.
-Çocuklara geçmişteki diş doktoru koltuğundaki iyi ya da kötü deneyimlerden bahsedilmesi yararlıdır.
Diş tomografisi Nedir?
Radyolojik görüntüleme tekniği diş tomografisi görüntüleme yönteminde x ışınları kullanılmaktadır. Röntgen gibi normal görüntüleme teknikleriyle görülmesi ve detaylı bir şekilde incelenmesi mümkün olmayan kemik veya yumuşak dokunun detaylıca ve kapsamlı olarak incelenebilmesini sağlamaktadır.
Diş Tomografisi Nasıl Çekilir?
Diş tomografisi için girilmeden önce hastanın ağız veya yüz bölgesinde olan metalleri çıkarması gerekir. Bunun yanı sıra herhangi bir hazırlık yapılmasına gerek bulunmaz. Sonrasında hastanın rehber bir görüntüsünün bulunması için iki yönlü görüntü çekimleri yapılmaktadır.
Dental Tomografi Kimler İçin Kullanılır?
-Çene bölgesinde ağrı hissedenler,
-Kanal tedavisi gerekli ve kemik grefti bulunanlar,
-Kırık şüphesi olanlar,
-Operasyon gerekli vakalarda,
-Damak yarığı olan hastalar,
-Kök kanalların ölçümü,
-Çene kisitleri çene eklerinin görüntülenmesi,
-Dental implant planlama ve geri alınması, gömülen veya yen,den oynayan dişleri düzeltme,
-Protez olacak hastalarda,
Diş Tomografisi Avantajları Nelerdir?
Normal röntgenlerden farklı bir şekilde hassas dokunun ve sert kemiksi dokunun kolay bir şekilde ayırt edilebilirliğinin dışında ayrıca da uzmana detaylı bir görünüm sağlanarak problemin nerede bulunduğunu kısa sürede bulunabilmesini sağlamaktadır.
Diş Tomografisi Nerede Çekilir?
Bu yöntem genel de diş kliniklerinde uzman diş doktoru tarafından veya hastanelerde çekilmesi uygun görülen işlemdir. Kullanılan yöntemin doğru ve etkin kullanılarak doğru neticeler elde edilmesi ve hastalar için hassas tedavi uygulanması açısından diş tomografisinin gereken şartları altında doğru olarak kullanımı çok önemlidir.
Diş Tomografisi Ne Kadar Sürer?
Diş tomografisi yöntemi çok ağrısız bir işlemdir. İşlem esnasında hastanın diş ve ağız kısmı tek seferde birçok farklı görüntü elde edilebilecek şekilde detaylı bir şekilde incelenmektedir. Hastanın ağız taraması ve problemli olan kısımların işaretlenerek detaylı görünüme ulaşma şeklinde uygulanmakta olan bu yöntem ortalama olarak 40 saniye gibi zaman içerisinde biter.
Yorum Yazın