Fifa Dünya sıralaması nasıl belirleniyor, puanlama tablosu nasıl hesaplanıyor? FIFA Dünya Kupasına gidenlerin listesi aynı formüllerle hesaplanıyor. Peki bu istatistikler doğru mudur? İstisnalar var mıdır sence?
Fifa World Cup için kura çekimleri torbaların şekillenmesi ve maç sonucu hesaplaması yıllar içerisinde futbolun gelişmesi ve belirli kuralların da gerçekleştirilmesiyle oluşmuştur. Bu organizasyonda görev almaya ve turnuvaya katılmaya hak kazanan dünya takımları, belirli periyotlarla ve belirli formüllerle hesaplanıyor. Hemen sen de bu formülleri keşfet.
Fifa Dünya sıralaması nedir?
Fifa Dünya sıralaması nasıl belirleniyor, bu sıralama ne işe yarıyor? Katsayı hesaplaması, FIFA Dünya Kupasında en iyileri ve bu turnuvaya dahil olmayı hak edenleri kapsayan bir programdır. İlk olarak 1992 senesinde keşfedilen, daha sonra 99 yılında da düzenlenen bir katsayı hesaplama sistemidir. Uygulamanın yapılması FİFA tarafından Leipzig’de 7 Aralık 2005 tarihinde ilan edilmiştir.
2006 FIFA Dünya Kupası’ndan sonra alınan bu karar ile her dünya kupasında uygulanmasına karar verilen hesaplama temel olarak 4 faktörde uygulanıyor.
- Maç Sonucu (M)
- Maçın Önemi (I)
- Rakip Takımın Gücü (T)
- Konfederasyonun Gücü (C)
Toplam puan = ( M x I x T x C) olarak belirlenmektedir. Maçların sonucu ve öneminden rakip takımın gücüne ve konfederasyon gücüne kadar toplam elde edilmiş puan FIFA Dünya sıralamasının katsayısı hesaplanmasıdır.
Her takım ve her müsabaka için bu formüller ayrı ayrı hesaplanıyor. Oynanan son 4 yıl içindeki maçlara göre ortalama puanlar hesaplanır.
Fifa Sıralaması Maç Sonucu Nasıl Hesaplanır?
Fifagüncel spor haberleriDünya takımlarının hangi torbada yer alacağı ve hangi kura çekiminin nasıl, ne zaman yapılacağına dair bilgilerle belirtilir.
Her gruba yani her torbaya dahil edilen ülke takımları, puanları ve maç sonuçlarına göre hesaplanmaktadır. M sembolüyle ifade edilen “maç sonucu” galip takımın 3 puan ve berabere kalan takımın 1 puan ve yenilen takımın hiç puan alamadığı puan tablosuyla hesaplanmaktadır.
Şayet maç penaltılara kalmış ise galip gelen takım 2 puan alır. Penaltılarla kaybeden takımın ise puanı 1 olarak belirleniyor.
I sembolüyle gösterilen “maçın sembolü” de yine FIFA Dünya sıralaması için önemli formülleri içeriyor. Tam olarak;
- Dostluk Maçı (özel turnuvalar) : I = 1,0
- FIFA Dünya Kupası ve kıtasal kupa elemeleri: I = 2,5
- Kıtasal kupa ve FIFA Konfederasyonlar Kupası finalleri I = 3,0
- FIFA Dünya Kupası maçı: I = 4,0
Kat sayıları ile belirlenmektedir. Özel turnuvalar, FIFA Dünya Kupası veya kıtalar arası turnuvalara göre takımların aldığı buçuklu puanlar üzerinden maçın önemine dair katsayı hesaplaması yapılır.
Rakip Takımın Gücü (T): Puan hesaplamasında ise rakibe karşı elde edilen zafer puanı oldukça etkilemektedir. Takımlar arasındaki farkı tam olarak belirten kat sayı ise rakip takımın gücü yani T sembolüdür.
T= 200 – ( rakip takımın FIFA dünya sıralaması) olarak hesaplanmaktadır.
Konfederasyonun Gücü (C): FIFA dünya sıralaması rakiplerin bağlı bulunduğu konfederasyonların gücünü belirli katsayılara göre hesaplanıyor. Rakip takımların gücü belirleniyor ve formül tabloda belirtilen puanlara göre sonuç elde ediliyor. Elde edilen bu sonuçlar ise bir sonraki FIFA Dünya Kupası bitimine kadar geçerliliğini koruyor.
C= (1. Takımın konfederasyon katsayısı + 2. Takımın konfederasyon katsayısı) / 2 Formülü konfederasyon gücünün belirlenmesi için her 2 takıma da uygulanmaktadır. 2016 senesinden bu yana da bu programlar ile FIFA Dünya sıralaması belirlenir.
Fifa Sıralaması Maçın Önemi Katsayıları
Fifa en son spor haberleri arasında ilan edilen maçın önemi ve katsayı programları belirlenmektedir. Rakip takımların her ikisine de uygulanan katsayı hesaplamalarında takımın maçtan önceki puanı hesaplanmaktadır.
I - Maçın önemi formülünde:
- 05 - ilan edilen maç takvimleri dışında oynanan hazırlık maçları
- 10 - ilan edilen maç takvimleri içinde oynanan hazırlık maçları
- 15 - Uluslar ligi maçları (grup aşaması)
- 25 - Uluslar ligi maçları (play-off ve finaller)
- 25 - Kıtasal Kupa elemeleri, FIFA Dünya Kupası elemeleri
- 35 - Kıtasal Kupa maçları (çeyrek final öncesi)
- 40 - Kıtasal Kupa maçları (çeyrek final ve sonrası), FIFA Konfederasyonlar Kupası maçları
- 50 - FIFA Dünya Kupası maçları (çeyrek final öncesi)
- 60 - FIFA Dünya Kupası maçları (çeyrek final ve sonrası)
Olarak uluslararası arenada kabul görmüş ve bu kurallar dahilinde tüm kasayı hesaplamaları ve formül çözümleri uygulanmaktadır.
Fifa Sıralaması Maç Sonucu Formülü Nedir?
Fifa Dünya sıralaması nasıl belirleniyor, maçın sonucu hangi sembolle gösteriliyor? W - maçın sonucu olarak FIFA Dünya Kupası sıralamasında oldukça önemli bir yere sahiptir. Maç sıralaması formülünde verilen puan şöyledir;
- 0 - kaybeden
- 0,5 - beraberlik veya penaltı atışları ile kaybeden
- 0,75 - penaltı atışları ile kazanan
- 1 – kazanan
İki tarafta da oynanan müsabakalarda ikinci maçın penaltı ile sonuçlanması halinde toplam süre baz alınır. Yani 120 dakikanın sonucuna göre kaybeden, berabere kalan ya da penaltıyla kazanan takımın sıralaması belirlenmektedir.
Fifa Dünya Kupası İşleyişi
FIFA Dünya Kupasında kura çekimi, belirli protokollere göre yapılmaktadır. Bu protokollerin her biri de çeşitli kurallar ile uygulanır. Toplamda 32 takım FIFA Dünya Kupası’na dahil olur. Toplam 4 torba oluşturulur ve her torbada 8 dünya takımı yer alır. Bu torbalardan her birinden UEFA takımı olmak zorundadır. Ancak ikiden çok olamaz.
Ev sahibi takım A1 pozisyonunda olur ve diğer 7 takımda B ve H’ye kadar olan grupların birinci takımları olarak kuraya dahil edilir. Fifa kurallarına göre aynı bölgelerden dahil olan takımlar da aynı torbaya eklenmez. Canlı maç izle futbol ile tüm karşılaşmalar takip edilebilir.
Yorum Yazın