Ultrasonu ve renkli ultrasonu yaygın şekilde kullanan sağlık merkezleri, çok sayıda avantaj elde ediyor. Hastalıklara karşı ultrason ile önlem alındığında, hayati açıdan önemli bir adım da atılmış olur. Çeşitli hastalıklara karşı önlem almak için ultrasonu kullanmak yaygın bir durum haline gelmiştir.
Ultrason Nedir?
Bir alet ve yüksek frekans ses dalgasıyla görüntüleme sağlayan cihazın genel adı ultrasondur. Bacak, karın, kalp bölgesinde veya diğer yerlerde bulunan organları görüntüleme olanağı veren bu sistemin başka adı da USG’dir. USG veya ultrason tekniklerini uygulayan kişiler radyolog olarak bilinmekte, bazen de teknisyen olarak tanımlanmaktadır.
Ultrason Nasıl Çekilir?
Hangi bölgede USG çekimi olacaksa, o alana prob ile uygulama yapılır. Prob aleti görüntüleme için bir aracı gibi düşünülebilir. Alet hedef yere sürüldükten sonra ekranda görüntüleme sağlanır.
Ultrason Hangi Alanlarda Kullanılır?
Yumuşak doku tümörlerinin araştırılması için ultrasona başvurulabilir. Safra kesesi, enfeksiyon hastalıkları tespitinin sağlanması için de USG’ye başvurulabilir. Gebelik süresi boyunca bebek sağlığı kontrolü için, ayrıca kalpteki olası sıkıntılar için de USG kullanımına başvurulabilir.
Ultrason Çeşitleri Nelerdir?
Karın boşluğu hastalıkları için kullanılan abdominal ultrasonlar en sık kullanılan USG çeşitlerindendir. İç organları kontrol için en yaygın ultrason türü budur. Üremeyle alakalı hastalıklara yönelik ise pelvik ultrasonu sınıflandırmak mümkündür. Renkli, beyin USG, tiroit gibi daha pek çok çeşidi de bulmak mümkündür. Kalple ilgili EKO işlemleri yapılır. Meme ultrasonu da bu bölgedeki tümörler içindir.
Renkli Ultrason Nedir?
Kan akışıyla ilgili detaylı bir görüntüleme isteniyorsa, renkli ultrasona başvurulabilir. Damar tıkanıklıkları, bacak bölgesi görüntülemesinde sıkça kullanılan bir görüntüleme tekniğidir. Normal ultrasonun daha ayrıntılı görüntülenmesi hedeflenmektedir.
Renkli Ultrason Kimlere Yapılır?
Doktor muayenesi olan ve isteyen herkese renkli ultrasonu uygulamak mümkündür. Uygulaması konusunda bir sorun olmayacaksa renkli ultrason yapılabilecektir. Kalp damar tıkanıklıklarına yönelik yapılacağında doktor önceden gereken tetkikleri sağlayacaktır.
Renkli Ultrason Ne Zaman Yapılır?
Dört boyutlu ultrasonu gebelikte kullanmak gerekiyorsa genelde 24. haftadan sonra işlem olmalıdır. Uzman kontrolüne göre renkli ultrason yapılacak zaman aralığı daha net bir şekilde belirlenebilir. Hamilelik süresinde doğru aralık için uzman görüşü almaya dikkat etmek gerekir.
Renkli Ultrason Neden Kullanılır?
Normal ultrasonda detaylı görüntülenemeyen alanları daha net şekilde fark edebilmek için renkli ultrasona başvurulmaktadır. Örneğin zor bölgelerdeki tümörleri bulabilmek için doktorunuz renkli ultrasona başvurabilir.
Renkli Ultrason Nasıl Çekilir?
İç organ taraması hangi bölgede yapılacaksa o alana cihaz başlığı sürülür. Prob başlık sayesinde hedeflenen bölge renkli ultrason işlemine tabi tutularak görüntü elde edilir. Görüntü alınırken renklere göre uzman değerlendirmesi olabilir.
Renkli Doppler Nedir?
Kırmızı kan hücrelerine ses dalgaları gönderildiğinde kırmızı ve mavi görüntü elde edilir. Yapılan bu işleme renkli doppler ultrason adı verilmektedir. Genellikle renkli USG olarak da tanımlandığı bilinmektedir. Pıhtı atma sorunlarında en yaygın kullanılan tekniktir.
Renkli Doppler Nasıl Çekilir?
Ekstra bir hazırlık gerekmeksizin renkli doppleri çekmek mümkündür. Gebelik gibi hassasiyet gerektiren bir konu yoksa renkli doppler çekimi için kısa sürede işlem yapılabilir. Çekimden önce jelle cihazı sürmeyi kolaylaştırmak gerekebilir.
Renkli Doppler Hangi Alanlarda Kullanılır?
Bebek damarı değerlendirmesi yapılacağı zaman, anne karnına renkli doppler ultrasonu kullanmak uygun bir yöntemdir. Detaylı damar ve kan incelemelerinde sıkça kullanılan bu yöntem, pek çok hatalık için de önlem niteliği taşır.
Aç Karnına mı Çekilir?
Renkli dopplerin öncesinde bazen akşamdan aç kalınması istenebilir. Gece belirli bir saatten sonra bir şey yenmediğinde daha net görüntü alınabilecektir.
Renkli Doppler Hangi Hastalıkları Gösterir?
Toplardamar sorunları, doğuma bağlı kalp hastalıkları, onkoloji temelli kanser değerlendirmeleri en yaygın renkli doppler kullanılan hastalıklardır. Ayrıca bebek ve böbrek görüntülemede de kullanılabilmektedir. Operasyon öncesi damar değerlendirmeleri için de başvurulan bir yöntemdir.
Yorum Yazın