Bolivya Nükleer Enerji Ajansı’nın (ABEN) siparişi üzerine Rusya Devlet Nükleer Enerji Kuruluşu Rosatom tarafından inşa edilen ve Latin Amerika için bir ilk olacak olan radyofarmasötik üretim kompleksi, Bolivya nükleer tıp merkezleri ağına radyofarmasötik tedarikine başladı.
Radyofarmasötik fluodeoksiglukoz tedarikinin başlaması dolayısıyla düzenlenen tören, kanser hastalarının tedavisi için tasarlanan Nükleer Tıp ve Radyoterapi Merkezi’nde gerçekleştirildi. Törene Bolivya Devlet Başkanı Luis Alberto Arce Catacora da katıldı.
Siklotron Kompleksi, Rusya ve Bolivya arasındaki ikili işbirliği çerçevesinde hayata geçirilen, dönüm noktası niteliğindeki Nükleer Teknoloji Araştırma ve Geliştirme Merkezi (CIDTN) projesinin bir parçası niteliğini taşıyor. CIDTN, El Alto kentinde, deniz seviyesinden 4000 metre yükseklikte inşa ediliyor. Tesis, yılda 5000’den fazla hastanın klinik muayenesi için gerekli tüm radyofarmasötiklerin yerli üretimini sağladığı için ulusal sağlık sistemine fayda sağlıyor. Bu da gelişmiş ve zamanında nükleer tanıya ihtiyaç duyan Bolivya vatandaşlarının tanı için ülke dışına gitmek zorunda kalmayacağı anlamına geliyor. Tesis gelecekte, Bolivya’nın ithal etmek zorunda kaldığı tüm radyofarmasötiklerin ikame edilmesine olanak sağlayacak.
Bolivya Devlet Başkanı Luis Alberto Arce Catacora konuya ilişkin olarak şunları belirtti: “Ülkemiz ileriye doğru büyük bir adım atmıştır. Artık sadece en gelişmiş altyapıya sahip bir nükleer tıp merkezine sahip olmakla kalmıyor, kanser teşhisi için bugüne kadar ithal etmek zorunda kaldığımız radyofarmasötikleri de kendimiz üretebiliyoruz. Şu anda Bolivya o kadar ileri teknolojilere sahip ki komşu ülkelere radyofarmasötik ihraç etmeyi bile planlayabiliriz. Bundan böyle kanserle daha etkin şekilde mücadele edebileceğiz.”
Rosatom Genel Müdür Birinci Yardımcısı ve Uluslararası İş Geliştirme Direktörü Kirill Komarov da, “Rosatom tarafından El Alto’da inşa edilen Nükleer Teknoloji Araştırma ve Geliştirme Merkezi’nin inşaat aşamasındaki ilk tesisleri Bolivya halkına faydalar sağlamaya başladı bile. Yeni Siklotron Kompleksi’nde üretilen radyofarmasötiklerin ilk hastalara verilmesiyle bunun güzel bir örneğini gördük. Bolivyalı ortaklarımızla muazzam bir iş başardık. Bir sonraki aşama, radyofarmasötik yelpazesini genişletmek ve bu tıbbi ürünleri komşu ülkelere ihraç etmek. Rosatom’un uzmanlarının yardımıyla Bolivya, nükleer teknoloji uygulamaları alanında bölgenin liderlerinden biri haline geliyor” dedi.
Kaynak: (BYZHA) - Beyaz Haber Ajansı
Yorum Yazın