Saksıda çilek yetiştirmek, gerekli koşullar sağlandığında oldukça kolaydır. Çilek, çok fazla alana ihtiyaç duymayan bir bitki olduğundan dolayı saksıda kolayca yetiştirilebilir. Sığ kök sistemine sahip olan bu bitkiler, ufak saksılarda dahi bakılabilir.
Çilek genelde çok fazla ilgi istemeyen bir bitki olduğundan dolayı sulama sıklığına ve güneş ışığına dikkat edildiği sürece verimli bir şekilde meyve verir. Özellikle saksıda bakılan çilekler, ufak boyutlarda olmalarına rağmen sezon boyunca bol miktarda meyve hasat edilmesi mümkündür.
Saksıda çilek yetiştirmenin ve saksıya çilek fidesi dikmenin püf noktalarını bu yazıda okuyabilirsiniz.
Saksıda Çilek Yetiştirmenin Püf Noktaları
Saksıda çilek yetiştirmek genelde kolay olsa da bazı faktörlere dikkat etmek gerekir. Çilekleri düzenli sulamak, toprak kalitesi ve güneş ışığı gibi faktörler, saksıda çilek yetiştirirken dikkat edilmesi gereken noktalardan bazılarıdır. Saksıda çilek yetiştirmenin püf noktalarına aşağıda göz atarak bitkilerinize en iyi bakımı sağlayabilirsiniz.
Saksıda drenaj delikleri olmasına dikkat edin
Saksıda çilek yetiştirmek için saksı seçimini iyi bir şekilde yapmalısınız. Bunun için öncelikle tpraktaki fazla suyun akması için saksıda drenaj delikleri olmasına dikkat etmelisiniz. Çilekler, ıslak toprakta durmayı sevmedikleri için fazla suyun deliklerden atılmasına yardımcı olmalısınız. Aksi halde toprakta biriken su, çileklerde kök çürümesine yol açabilir. Çoğu saksıda hazır drenaj delikleri olmakla birlikte kendiniz de delik açabilirsiniz.
Yeteri kadar güneş ışığı sağlayın
Çileklerin iyi bir şekilde gelişmesi için günde en az 8 saat güneş ışığı almaları gerekir. Güneş ışığı, meyvelerin hızlı gelişmesi ve verimliliğin yüksek olması açısından çok önemlidir. Saksıdaki çileklerinizi yerleştirdiğiniz yerin öğleden sonraları fazla gölge olmayan bir yer olmasına dikkat etmelisiniz. Bunun için özellikle balkon ve teras gibi yerleri tercih edebilirsiniz.
Toprağı sürekli nemli tutun
Saksıda bakılan çilekler, bahçede bakılanlara göre daha fazla suya ihtiyaç duyar. Bunun nedeni saksıdaki toprağın hızlı bir şekilde kurumasıdır. Çileklerinizi düzenli olarak sulamanız, meyvelerin dolgun olması için gereklidir. Sulama sıklığını ayarlamak için çilek saksılarını her 2-3 günde bir parmağınızı toprağın 2-3 cm derinliğine yerleştirerek kontrol etmelisiniz. Parmağınızı çektiğinizde çok fazla toprak geldiğini görüyorsanız, toprak yeterince nemli demektir. Ancak parmağınız temiz ve kuru görünüyorsa bitkileriniz susuz kalmış demektir. Çileklerin az sulanmasının yanı sıra çok sulanması da sorun olacağı için bitkilerinizi az miktarda ve düzenli olarak sulayarak sağlıklı olmalarını sağlayabilirsiniz.
Gübreleme yapın
Çileklerin çiçek açması ve meyvelerin olgunlaşması aşamasında gübreleme gereklidir. Saksı çilekleri, bahçe çileklerine göre biraz daha seçicidir. Çileklerinizi çiçeklenme başlayana kadar iki haftada bir gübreleyebilirsiniz. Çilekler için dengeli bir gübre kullanabilirsiniz. Gübrenin içindeki azot miktarının fazla olması meyveler yerine yaprakların çoğalmasına neden olabileceği için gübre seçiminde dikkatli olmalısınız.
Düzenli budama yapın
Bitkilerinizin iyi ve hızlı bir şekilde büyümesi için işe yaramayan sürgünleri zamanında kesmek önemlidir. Kök salmayan sürgünler özellikle saksı çilekleri açısından önemli bir sorundur. Bu nedenle bitkinin enerjisini meyvelere göndermesini teşvik etmek için sürgünleri düzenli olarak budamalısınız.
Çileklerinizi düzenli olarak hasat edin
Saksıda çilek yetiştirmenin avantajlarından bir tanesi, saksıdan sarkan meyveleri toplamanın kolay olmasıdır. Olgunlaşan meyveleri toplamak için beklemenize gerek yoktur. Meyveler koyu kırmızı renk aldıkları anda yenmeye hazırdır. Saksı çileklerinizin meyve vermeye devam etmesini sağlamak için olgunlaşanları kısa sürede hasat etmelisiniz. Bu sayede çiçek üretimini teşvik ederek sonraki haftalarda bol miktarda meyve toplamaya devam edebilirsiniz.
Saksıya Çilek Fidesi Nasıl Dikilir?
Saksıda çilek bakmak istiyorsanız, güvenilir bir satıcıdan alacağınız fideleri kullanabilirsiniz. Çileğin derin bir kök sistemi olmadığından dolayı çilek fideleri için derin bir saksı almaya ihtiyacınız olmayacaktır. Derin bir saksı yerine geniş ve sığ bir saksı tercih ederek birden fazla fideyi aynı saksı içerisine dikebilirsiniz. Yalnızca bir adet çilek fidesi dikmek için daha küçük bir kap da tercih edebilirsiniz. Ancak küçük saksıların daha çabuk kuruyacağını ve daha sık sulamaya ihtiyaç duyacağını unutmamalısınız.
Çilek fideleri, içerisinde turba bulunmayan çok amaçlı bir toprak karışımı içerisinde en iyi şekilde büyüyecektir. Bahçe toprağı, saksının içinde sıkışıp kalacağı ve fazla suyun dışarı atılmasını engelleyeceği için saksı çilekleriniz için toprak seçerken dikkatli olmalısınız. Çilekler için nemi yeteri kadar içerisinde tutan ancak bitkinin aşırı su içinde oturmasına izin vermeyen drenajı yüksek bir toprak seçmeye özen göstermelisiniz.
Çilek fidelerinin gelişimini desteklemek için dengeli bir gübre kullanabilirsiniz. Ancak potasyum oranı daha fazla ve azot oranı daha az bir gübre daha iyi bir seçim olabilir. Azotun fazla olması bitkinin yumuşak olmasına ve yaprakların, meyvelerin üzerine kapanmasına yol açabilir.
Çilek fidelerinizi yeni saksılarına dikerken kök boğazının, toprak seviyesinin hemen üzerinde olmasına dikkat edin. Fidelerinizi toprağa tamamen gömmeyin, aksi halde bitkileriniz çürüyebilir. Kök boğazı bir yana doğru eğiliyorsa kök boğazını saksının kenarına doğru bakmasını sağlayın. Bu sayede bitkiniz saksının kenarına doğru büyüyecek ve meyveler saksının kenarından aşağı sarkacaktır. Bu da meyveleri toplamanızı kolaylaştıracaktır.
Çilekler, saksı içerisinde kalabalık olmayı sevmeyen bitkiler olduklarından dolayı fideler arasındaki mesafeye dikkat etmelisiniz. Aynı saksıda bakacağınız çilek fideleri arasında en az 20-25 cm bırakmaya özen göstermelisiniz. Ayrıca saksının içerisine toprak doldururken üstten 2-3 cm kadar boşluk bıraktığınızdan emin olmalısınız.
Kaynak:Şifa gıda
Yorum Yazın