Kalp ve damar hastalıklarının teşhisi söz konusu olduğu zaman şüphesiz akla gelen ilk yöntemlerden biri sanal anjiyodur. Sanal anjiyo ve BT (bilgisayarlı tomografi) anjiyo aynı kavramlardır.
Sanal anjiyo nedir sorusunu cevaplamak gerekirse, bu işlem kişinin kalbinde, kalp odacıklarında ya da kalp damarlarında bir sağlık problemi olup olmadığını teşhis etmeye yarayan tıbbi bir yöntemdir.
Sanal Anjiyo Nasıl Yapılır?
Sanal anjiyo ya da diğer adıyla BT anjiyo işleminin yapılabilmesi için öncelikle bir kateter yardımıyla hastanın el bileğindeki damardan ya da kasığından bir sıvı enjekte edilir. Tıp dilinde bu sıvı maddeye kontrast madde adı verilmektedir. Bu ismin verilmesinin sebebi, bu kontrast maddenin röntgen esnasında radyasyon altında görülebilmesidir. El bileğinde yer alan atardamarlar oldukça rahat bulunur durumda olduğu için aşırı kilolu hastalarda bile el bileğinden rahatlıkla işlem başlatmak mümkün olmaktadır.
İşlem Süresi
İşlemin gerçekleşme süresi oldukça kısadır. İşlemin tamamlanması için asıl gerekli ve önemli olan hastanın kalp atışının dakikada 60 olmasıdır. Hasta işlem süresinde bu kalp atış hızına sahipse işlem de en kısa sürede tamamlanmaktadır. Eğer kalp atış hızı bu değerin üzerinde seyrediyorsa hastaya bu değerin düşmesini sağlayacak ilaçlar verilmektedir. Bu sebeple işlem öncesinde nabız artırıcı, özellikle kafein içerikli çay, kahve ve enerji içeceği gibi besinlerin tüketilmemesi önerilmektedir. Kalp hızı işlem için gereken seviyeye geldiğinde anjiyo işlemine devam edilebilmektedir. İşlem öncesi dikkat edilmesi gerekenlerle ilgili detaylı bilgiye Şükrü Akyüz sitesinden ulaşabilirsiniz.
Sonuçlar Ne Zaman Çıkar?
Sanal anjiyo sonucu ne zaman çıkar sorusunun cevabı ise bu bilgiler ışığında çok bellidir. Eğer hastanın nabzı istenilen değerde ise işlem oldukça kısa sürer. Bu sayede anjiyo işlemi ne kadar kısa sürerse sonuçların çıkması da o kadar kısa sürmektedir. Çoğu zaman işlem sonrasında ya da birkaç saat içerisinde doktorunuz tarafından sonuçlarla ilgili bilgi verilebilmektedir. Çünkü işlem esnasında zaten kalp damarlarında herhangi bir sorun olup olmadığı izlenebilmiş ve teşhis edilmiş durumdadır. Şükrü Akyüz bu siteden konuyla ilgili detaylı bilgi edinebilirsiniz.
Yorum Yazın