MENU
  • Haberler
  • Video Galeri
  • Foto Galeri
  • Müzik
  • Sesli Köşe Yazıları
  • medya
  • Sinema
  • news
  • Aktüel
  • Para Kazanma
  • Tanıtım
  • YAZARLAR
  • FOTO GALERİ
  • WEB TV
  • YOL TRAFIK DURUMU
  • Gizlilik Politikası
  • Haber Kaldırma talebi
  • Reklam ve Tanıtım
  • İLETİŞİM
  • Nöbetçi Eczaneler
Yeni İstiklal - Kıbrıs Haber- Kıbrıs Haberleri
DOLAR32.2053
EURO35.1156
GR ALTIN2500.6
ÇEYREK4111.0
Ankara
Yeni İstiklal - Kıbrıs Haber- Kıbrıs Haberleri
Yeni İstiklal - Kıbrıs Haber- Kıbrıs Haberleri
  • Ekonomi
  • Gündem
  • Magazin
  • Spor
  • Teknoloji
  • Sağlık
  • Eğitim
  • Dünya
  • Yemek Tarifleri
Kapat

EÜ’de ‘Otoyolların arazi kullanım kararları ve tarımsal alan ilişkileri’ anlatıldı

Ana SayfaEğitimEÜ’de ‘Otoyolların arazi kullanım kararları ve tarımsal alan ilişkileri’ anlatıldı
EÜ’de ‘Otoyolların arazi kullanım kararları ve tarımsal alan ilişkileri’ anlatıldı

Ege Üniversitesi (EÜ) Çevre Sorunları Uygulama ve Araştırma Merkezi (ÇEVMER) tarafından düzenlenen Perşembe Seminerleri devam ediyor. Bu haftaki ...

22 April, 2022, Friday 14:17
  • yazdıryorum yazfont küçültfont büyüt
Abone ol

Ege Üniversitesi (EÜ) Çevre Sorunları Uygulama ve Araştırma Merkezi (ÇEVMER) tarafından düzenlenen Perşembe Seminerleri devam ediyor. Bu haftaki konusu “Otoyolların Arazi Kullanım Kararları ve Tarımsal Alan İlişkileri” olan seminerde İzmir’in otobanlarına dair çeşitli veriler katılımcılara çevrimiçi olarak aktarıldı.

Otoyollardaki arazilerin coğrafi ve tarımsal etkilerinin anlatıldığı seminerin moderatörlüğünü Çevre Sorunları Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Armağan Kınal yaparken; EÜ Çevre Bilimleri Anabilim Dalı Yüksek Lisans Öğrencisi Derya Özer konuşmacı olarak katıldı. Seminere Derya Özer’in tez danışmanı olan EÜ Ziraat Fakültesi Toprak Bilimi ve Bitki Besleme Bölümü Toprak Bilimi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yusuf Kurucu da konuk oldu.

“Türkiye’de 68 bin 526 kilometre karayolu bulunuyor”

Yeryüzündeki en önemli değişikliklere sebep olan unsurlardan birinin otoyollar olduğunu belirten Derya Özer, “Otoyollar yeryüzünde önemli değişikliklere sebep olabiliyorlar. Türkiye’de hali hazırda 68 bin 526 kilometre karayolu bulunuyor. Bu yolların kapladıkları alan kadar, çevrelerine olan etkileri de son derece önemli. Bu bağlamda özellikle tarım alanlarına, kentleşme ile sanayileşmeye verdikleri katkıları hakkında konuşulması gerektiğini düşünüyorum. Çeşme otobanını örnek verecek olursak, inşa edilen yolun yarattığı turizm büyümesi göz ardı edilemez” diye konuştu.

Otoyolların çevreye olumlu etkileri olduğu kadar, olumsuz etkilerinin de olduğunu belirten Özer, “Otoyolların inşa süreçleri sırasında, hatta inşaatı sonrasında çeşitli sorunları bulunuyor. Asfalt yollar topraktaki su emiciliğini büyük oranda azalttığından, kuraklığı tetikliyor. Doğada yarattığı değişim buna verebileceğim en büyük örnek. İnşaat sonrası oluşabilecek hasarlar da yine bu olumsuz etkiler arasında” dedi.

Özer, “Yine Çeşme otobanı örneği üzerinden gidecek olursak, otobanın 77 kilometrelik bir alanda yapıldığını görüyoruz. Ama geçen 20 yılda özellikle alanın ilk 5 kilometrelik kısmı tamamen şehirleşmiş durumda. Bu alanlar otoban öncesi tamamen tarım alanlarıydı. Lakin şu an bu alanlarda tarıma dair hiçbir şey kalmadı” diye konuştu.

Seminerde otoyolların etüt aşamasındaki gerekliliğinin sorgulanması öneren Derya Özer, sunumunun ardından katılımcıların sorularını yanıtladı.

Kaynak: (BHA) - Beyaz Haber Ajansı

Haberi Kaynağından oku: Beyaz Haber Ajansı

Not : Bu haber BEYAZ Haber Ajansı internet sitesinden, Yeniistiklal.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak geldiği şekliyle alınmıştır. Bu haberlerin hukuki muhatabı haber kaynaklarıdır. Haberlerle ilgili her tür şikayetinizi [email protected] adresimize gönderebilirsiniz.

  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Facebook Yorum

Yorum Yazın

Eğitim

KYK yurt sonuçları sorgulama 2023

KYK burs başvuruları ne zaman başlayacak?

2023-ALES/2 sınavı yerleri açıklandı mı?

LGS soru ve cevapları

Bizi Takip Edin
Facebook
Twitter
Instagram
Yeni İstiklal - Kıbrıs Haber- Kıbrıs Haberleri
Gizlilik PolitikasıHaber Kaldırma talebiReklam ve TanıtımRSSSitemapSitene EkleArşivİletişim
SOSYAL MEDYA BAĞLANTILARI
FACEBOOKTWITTERINSTAGRAMLINKEDINYOUTUBE

Kıbrıs Haber | Yazılım: Onemsoft

Haber GönderFirma Ekleİlan Ekle