Kanserde tedavi seçeneklerinin artırılmasının artık mümkün olduğu günümüzde, kişiye özel tedavi hakkında bilgi veren Nesiller Genetik Laboratuvarı Direktörü Genetik ve Farmakoloji Uzmanı Dr. Gülay Özgön, genetik testlerin, doktorların hastalarını çokdaha kesin ve kişiselleştirilmiş bir yaklaşımla daha iyi anlamalarına, izlemelerine ve tedavi etmelerine yardımcı olduğunun altını çiziyor.
İçinde bulunduğumuz Kasım ayının Akciğer Kanseri Farkındalık Ayı olması sebebiyle açıklamalarına akciğer kanseri teşhis ve tedavi sürecinde genetik biliminin yeri ve önemihakkında verdiği bilgilerle devam eden Dr. Özgön çalışmalarını şöyle özetliyor; “Genetik testler, kişinin kanser olma riskini artırabilecek olası mutasyonlarıveya tedavi planlamasını etkileyebilecek moleküler mekanizmaları inceler. Bu anlamda, genetik testler artık kanser tedavisinin ayrılmaz ve önemli bir parçası. Çünkü risk azaltma, tarama stratejileri, tedavi seçenekleri ve takibe rehberlik ediyorlar. Biz de merkezimizde kanser hastaları ya da kalıtsal kanser riski taşıyabilecek bireyler için aile hikayesinin çıkarılması, uygun genetiktestin belirlenmesi, uygulanması ve analizinin yorumlanması ile hekimlerin tanıve tedavi kararlarına destek oluyoruz.”
Akciğer kanseri tanı ve tedavisinde sonyıllarda immünoterapi ve hedefe yönelik tedavilerin artması sonucu başarı oranında kayda değer bir artış gözlemlendiğini belirten Özgön, hastanın akciğer kanseri tanısı alması ile birlikte uygun genetik test ile tümörün moleküler profillemesinin yapılmasının oldukça önemli olduğunu belirtiyor.
“Tümörün moleküler profillemesi yapıldıktan sonra hastaya uygun olan akıllı ilaç, immünoterapi gibi tedavi opsiyonları ve çeşitli ilaçlara olan direnç ve duyarlılıkları değerlendiriliyor, daha sonra hastanın tedavi ve takibi bu bilgiler ışığında yapılıyor. Eğer hastanın takibinde, hastalığı tekrarlar veya metastaz dediğimiz başka organa sıçrama durumu saptanırsa, bu testlerin yenilenmesi ve tümör genetiğinin yeniden incelenmesiyle mevcut tedavi gözden geçirilerek hastaya daha uygun olabilecek tedavi planı oluşturulabiliyor.”
Yorum Yazın