SON GELİŞME
--:--:--

Vatandaş gıda dışı harcamalarını kıstı, perakendecinin cirosu düştü

Birleşmiş Markalar Derneği’nin (BMD) anketine göre, 2022 Ocak’ta aylık bazda perakende markalarının ciroları yüzde 20 azaldı. BMD Başkanı Sinan …

0 Yorum Yapıldı
Bağlantı kopyalandı!
Vatandaş gıda dışı harcamalarını kıstı, perakendecinin cirosu düştü

Birleşmiş Markalar Derneği’nin (BMD) anketine göre, 2022 Ocak’ta aylık bazda perakende markalarının ciroları yüzde 20 azaldı. BMD Başkanı Sinan Öncel, bu düşüşteki ilk nedenin vatandaşın ihtiyaçlarını ertelemesinden kaynaklandığını söyledi. Yerli tüketicinin gıda dışı harcamalarını kısmaya devam etmesi bekleniyor.

Birleşmiş Markalar Derneği’nin (BMD) üyeleri arasında 2022 Ocak ayına ilişkin yaptığı anket, perakendecilerin cirolarında öngörülenin üzerinde bir kayıp yaşadıklarını ortaya koydu.

Artan pahalılığın etkisiyle vatandaşın harcamalarını kıstığı, daha da kısacağı beklentileri ise perakendecinin yerliden umudunu kesip gelecek yabancı turistlere odaklanmasına yol açtı.

BMD anketine göre, perakende markalarının ciroları ocak ayında aralık ayına göre ortalama yüzde 20 azaldı.

Ocak cirolarının hemen her yıl aralık ayına göre ortalama yüzde 10 daha düşük kaldığı bilgisini veren BMD Başkanı Sinan Öncel, bu yıl normalin iki katı bir kayıpla karşı karşıya kaldıklarını anlattı.

OCAK AYINDA YÜZDE 80’İ DAHA DÜŞÜK CİRO YAPTI

Bankalararası Kart Merkezi’nin (BKM) verilerinde de benzer bir sonucu gördüklerini bildiren Öncel, “Üyelerimizin yüzde 80’i AVM ve caddelerdeki mağazalarında ocak ayında aralık ayına göre daha düşük ciro ile kapattı. Ortalamada yüzde 20’lik bir ciro kaybı ile karşı karşıyayız” dedi.

“Mağazalara göre daha az olmakla birlikte e-ticaret cirolarında da gerileme var” diyen Öncel, “Ciroda beklentilerin üzerindeki kaybın iki nedenden kaynaklandığını düşünüyoruz. Birincisi yeni yılın ücret zamları şubatta yansıdığı için insanlar ihtiyaç alışverişlerini erteledi. İkincisi ise İstanbul başta olmak üzere ülkenin büyük bölümünü etkileyen sert kış koşulları” diye konuştu.

Sinan Öncel

‘MARKALARIN BU YÜKÜ TAŞIMASI ÇOK ZOR’

Soğuk hava ve kar yağışının yaklaşık 10 gün boyunca mağazaların müşteri trafiğini olumsuz etkilediğini dile getiren Öncel, “Bu ayın ilk yarısında da cirolarda istediğimiz düzeyi yakalayamadık. Ham madde ve navlun maliyetlerindeki yüksek artışa çözüm bulamamışken yılbaşından itibaren enerji maliyetlerinde iki katın üzerinde orantısız bir artışla karşı karşıya kaldık. Markalarımızın mevcut cirolarla bu yükü taşıyabilmesi çok zor görünüyor” değerlendirmesinde bulundu.

Öncel, “Acilen enerji başta olmak üzere maliyetlerdeki artışa bir çözüm bulmamız gerekiyor” dedi.

MARKALARIN UMUDU YABANCI TURİST

Öncel, yerli tüketicinin önümüzdeki aylarda gıda dışı harcamalarında kısıntıya gidebileceğini öngördüklerini belirterek, “Cumartesi günü açıklanan ekonomi paketindeki KDV indirimi gıda harcamalarına katkı sunacak ve benzer uygulamalar olumlu bir hava oluşturacak. Ancak bu yıl markalarımızın yabancı turistlerden beklentisi çok daha yüksek. Mart ayından sonra turizmle birlikte yabancı alışverişindeki canlanmanın markalarımızın cirolarına pozitif yansımasını bekliyoruz” dedi.

BKM verilerine göre 2021’de Türkiye’de yabancı kartlarla yaklaşık 150 milyar TL’lik alışveriş yapıldığını bildiren Öncel, bu yıl bu hacmin 250 milyar TL’nin üzerine çıkabileceğini tahmin ettiklerini sözlerine ekledi.

Haberi Kaynağından oku: Sözcü

Not : Bu haber SÖZCÜ internet sitesinden, Yeniistiklal.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak geldiği şekliyle alınmıştır. Bu haberlerin hukuki muhatabı haber kaynaklarıdır. Haberlerle ilgili her tür şikayetinizi [email protected] adresimize gönderebilirsiniz.

Yorum Yap

Benzer Haberler
Euphoria’nın Yıldızı Sydney Sweeney Sezon Finali Hakkında Konuştu
Euphoria’nın Yıldızı Sydney Sweeney Sezon Finali Hakkında Konuştu
Ebru Polat, Şarkıcılığa Ara Verip Avukatlığa Geri Dönüyor!
Ebru Polat, Şarkıcılığa Ara Verip Avukatlığa Geri Dönüyor!
Damla Sönmez Ekranlardan Uzak Bir Yaşam Sürüyor
Damla Sönmez Ekranlardan Uzak Bir Yaşam Sürüyor
Esra Bilgiç’in Özel Hayatı Gündemde!
Esra Bilgiç’in Özel Hayatı Gündemde!
Hande Erçel Cannes Film Festivali’nden Döndü!
Hande Erçel Cannes Film Festivali’nden Döndü!
8 Mayıs 2025: Gökyüzü Bugün Ne Söylüyor? İşte Burçlarınızın Nabzı!
8 Mayıs 2025: Gökyüzü Bugün Ne Söylüyor? İşte Burçlarınızın Nabzı!
Haberin Doğru Adresi
Yeni İstiklal Gazetesi Kıbrıs

Türkiye’nin en güçlü ve en iddialı haber teması: Seobaz Haber Teması. Hız, SEO uyumu ve modern tasarımıyla rakiplerinizi geride bırakın, haber sitenizi zirveye taşıyın.

2025 Seobaz Haber Teması © Tüm hakları saklıdır. Seobaz Haber Teması