Şırnak’ta 10 kovanla arıcılığa başlayan Enver Külter, 450 kovana ulaştığı üretimle Londra’dan ‘Altın Kalite’ ödülü aldı.
Şırnak’ta 10 kovanla arıcılığa başlayan Enver Külter, 450 kovana ulaşan üretimiyle Londra’da düzenlenen yarışmada ‘Altın Kalite’ ödülünü kazandı. Bestler Dereler Bölgesi’ndeki Mehmet mezrasının 1987’de boşaltılması sonrası ailesiyle Şırnak merkeze taşınan 50 yaşındaki Külter, geçimini sağlamak amacıyla 2009-2010 yıllarında arıcılığa yöneldi.
Külter, başlangıçta sadece 10 kovanla başladığı arıcılık faaliyetini yıllar içinde geliştirerek bugün 450 kovana ulaştırdı. Üretimini ‘Şırnak Yayla Balı’ markası adı altında sürdüren Külter, tamamen doğal üretim anlayışıyla hazırladığı ürünleri Türkiye’nin dört bir yanına ve internet üzerinden satışa sunuyor.
Arıcılığa 15-16 yıl önce başladığını belirten Külter, şu anda 450 kovanı bulunduğunu ve ‘Şırnak Yayla Balı’ markasıyla doğal üretim yaptıklarını ifade etti. Ürünlerini Türkiye geneline gönderdiklerini ve internet sitesi üzerinden de satış yaptıklarını söyledi.
Külter, bal üretiminde verimden çok kaliteyi ön planda tuttuğunu vurgulayarak, Kato Dağı ve Kel Mehmet Dağları arasında, Hizil Çayının başlangıcında üretim yaptıklarını kaydetti. Bölgenin veriminin yüksek olmamasına rağmen, elde edilen balın kalitesi nedeniyle bu coğrafyayı tercih ettiğini belirtti.
Coğrafyanın bal kalitesindeki önemine dikkat çeken Külter, “Fazla balda gözümüz yok, kalitede gözümüz var. Bu kaliteyi kaybetmemek için burayı her sene tercih ediyoruz.” dedi.
Külter’in doğal bal üretimi, İngiltere’nin başkenti Londra’da düzenlenen London International Honey Awards 2026 yarışmasında ‘Altın Kalite’ ödülüne layık görüldü. Yurt dışındaki yarışmalar hakkında bir arkadaşından bilgi aldığını belirten Külter, analizlerini yaptırdığı balı yarışmaya gönderdi.
Aldığı ödülün kendisi için büyük bir mutluluk kaynağı olduğunu ifade eden Külter, Şırnak’ın doğal zenginliklerinin doğru değerlendirilmesiyle dünya çapında ürünler elde edilebileceğini söyledi. Külter, “Şırnak’taki balların geneli kaliteli. İnsanlar bozmadıkça, dünyada hemen hemen ilk sıralarda olan bir baldır.” diyerek, üretilen balın kalitesine olan güvenini dile getirdi.
Türkiye’nin en güçlü ve en iddialı haber teması: Seobaz Haber Teması. Hız, SEO uyumu ve modern tasarımıyla rakiplerinizi geride bırakın, haber sitenizi zirveye taşıyın.
Yorum Yap