Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, ANKİROS 2026 Fuarı’nda yaptığı açıklamada Türkiye’deki organize sanayi bölgelerinin sayısının 374’e yükseldiğini duyurdu. Bakan Kacır, sektörün geleceğine dair önemli mesajlar verdi.
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, 17. Uluslararası Demir-Çelik, Döküm, Demir Dışı Metalürji Teknolojileri, Makina ve Ürünleri İhtisas Fuarı (ANKIROS 2026) kapsamında önemli açıklamalarda bulundu. İstanbul Fuar Merkezi’nde düzenlenen etkinlikte konuşan Bakan Kacır, Türkiye’deki organize sanayi bölgelerinin (OSB) sayısının 374’e yükseldiğini duyurdu.
Metalürji sektörünün önde gelen isimlerini bir araya getiren fuarda, Bakan Kacır Türkiye’nin sanayi politikalarına ve hedeflerine değindi. Konuşmasında, 1100’ü aşkın yerli ve yabancı firmanın katıldığı fuarın yeni işbirliklerine ve yatırımlara zemin hazırlayacağını belirtti. Türkiye’nin küresel üretim ve teknoloji geliştirme üssü olma yolunda ilerlediğini vurgulayan Kacır, özellikle metal sanayisinin ülkenin kalkınmasındaki kritik rolüne dikkat çekti.
Bakan Kacır, Türk demir-çelik sektörünün yıllık 62 milyon ton üretim kapasitesiyle küresel tedarik zincirlerinde önemli bir yer tuttuğunu ifade etti. Geçtiğimiz yıl küresel çelik üretimindeki daralmaya rağmen Türkiye’nin piyasa koşullarına uyum sağlayarak pozitif bir ayrışma gösterdiğini belirtti. Türkiye’nin bugün Avrupa’nın en büyük, dünyanın ise 7’nci büyük çelik üreticisi konumunda olduğunu söyledi. Döküm sanayisinin de Avrupa’da ikinci, dünyada ise yedinci büyük üretici konumuna ulaştığını ekledi.
Kacır, sektörün yeşil ve dijital dönüşümünü hızlandırmak amacıyla teşvik ve finansman mekanizmalarını etkin bir şekilde hayata geçirdiklerini dile getirdi. HIT-30 Yüksek Teknoloji Yatırım Programı gibi projelerle 2030 yılına kadar 30 milyar dolar devlet desteğiyle Türkiye’yi küresel inovasyon liginde üst sıralara taşımayı hedeflediklerini aktardı. Bu yatırımların, özellikle elektrikli araçlar, rüzgar türbinleri ve savunma teknolojileri gibi alanlarda nitelikli metal ürünlerine olan talebi karşılamada sektöre yeni fırsatlar sunacağını belirtti.
Bakan Kacır, alüminyum, çelik, gübre ve çimento gibi lokomotif sektörler için hazırladıkları “düşük karbonlu yol haritalarına” da değindi. Döküm sanayisinde yeşil üretimi kalıcı kılacak adımların atıldığını söyledi. Türkiye Sanayi Kar তুলেছেlaştırma Yatırım Platformu ile sanayinin yeşil dönüşüm yatırımlarına 2030’a kadar 5 milyar euroluk uluslararası finansman sağlamak üzere harekete geçtiklerini bildirdi.
Konuşmasının sonunda, istihdam sağlayan ve üreten firmaların yanında olmayı sürdüreceklerini belirten Bakan Kacır, yatırımcılara çevre dostu sanayi alanları sunan organize sanayi bölgelerinin nitelik ve nicelik olarak geliştirilmeye devam edeceğini vurguladı. Burdur Batı ve Amasya Gümüşhacıköy OSB’lerinin ilan edilmesiyle toplamda 156 hektarlık yeni planlı sanayi alanı kazandırıldığını ve OSB sayısının 374’e ulaştığını duyurdu. Yeni yatırımlar ve istihdam için bu bölgelerin hayırlı olmasını diledi.
Türkiye’nin en güçlü ve en iddialı haber teması: Seobaz Haber Teması. Hız, SEO uyumu ve modern tasarımıyla rakiplerinizi geride bırakın, haber sitenizi zirveye taşıyın.
Yorum Yap