Almanya Federal İstatistik Ofisi, eylül ayı enflasyon verilerini açıkladı. Yıllık enflasyon yüzde 3,3’e yükselerek Aralık 2023 sonrası en yüksek seviyeye çıktı.
Almanya Federal İstatistik Ofisi (Destatis), Eylül 2026 dönemine ilişkin nihai tüketici fiyat endeksi verilerini açıkladı. Buna göre, Almanya’da yıllık enflasyon Orta Doğu’daki gerilimlerin etkisiyle yükselen petrol fiyatlarının tetiklemesiyle yüzde 3,3’e ulaştı. Bu oran, ülkedeki tüketici fiyatlarının Aralık 2023’ten bu yana en yüksek düzeye çıktığını gösterdi.
Haziranda yüzde 2,3, temmuzda yüzde 2,8 ve ağustosta yüzde 2,9 olarak kaydedilen yıllık enflasyon, eylülde yüzde 3,3’e yükseldi. Almanya’da enflasyon böylece Avrupa Merkez Bankası’nın (ECB) yüzde 2’lik orta vadeli hedefinin üzerinde kalmaya devam etti. Tüketici fiyatları aylık bazda ise yüzde 0,6 artış gösterdi.
Destatis Başkanı Ruth Brand, enflasyon oranının eylülde yüzde 3 eşiğini aşarak yılın en yüksek seviyesine ulaştığını belirtti. Brand, “Enflasyondaki yükselişin arkasında bir kez daha enerji fiyatlarındaki gelişmeler yer alıyor. Fiyat artışları özellikle akaryakıt istasyonlarındaki petrol ürünlerinde ve kalorifer yakıtında kendini fazlasıyla hissettirdi.” açıklamasını yaptı.
Eylül ayında enerji ürünleri fiyatları, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 14,9 arttı. Bu oran, Şubat 2023’ten bu yana kaydedilen en büyük yükseliş oldu. Ham petrolün varil fiyatının 100 doların üzerine çıkmasıyla akaryakıt yüzde 37,1, kalorifer yakıtı yüzde 74,9 pahalılaştı. Katı yakıtlar ise yüzde 15,6 artış gösterdi.
Federal hükümetin yıl başından itibaren devreye aldığı önlemler ve gaz depolama vergisinin kaldırılması bazı kalemlerde düşüş sağladı. Elektrik fiyatları yüzde 5,5, doğal gaz fiyatları yüzde 2,8 ve bölgesel ısıtma fiyatları yüzde 1 geriledi.
Gıda fiyatları eylülde yıllık bazda yüzde 0,4 artış gösterirken, ürün bazında farklı seyirler izlendi. Yumurta yüzde 15,2, taze sebze yüzde 12 ve balık ürünleri yüzde 4,5 pahalılaştı. Buna karşılık, tereyağı fiyatları yüzde 29,5, taze meyve yüzde 4,9 ve süt ürünleri yüzde 5,5 ucuzladı.
Hizmet sektöründeki fiyat artışı ise yüzde 2,7 olarak kayıtlara geçti. Gıda ve enerji kalemlerinin hariç tutulduğu çekirdek enflasyon yüzde 2,4 seviyesinde gerçekleşti.
Almanya’da ve Euro Bölgesi’nde genel enflasyon yükseliş eğilimi gösterdi. Ekonomistler, Avrupa Merkez Bankası’nın (ECB) faiz artırım politikasını sürdürebileceğini öngörüyor. Bankanın, bir sonraki faiz hamlesi için aralık ayını bekleyebileceği belirtiliyor.
Türkiye’nin en güçlü ve en iddialı haber teması: Seobaz Haber Teması. Hız, SEO uyumu ve modern tasarımıyla rakiplerinizi geride bırakın, haber sitenizi zirveye taşıyın.
Yorum Yap