SON GELİŞME
--:--:--
USD49,84EUR55,48ALTIN6.461,07Istanbul18° Bulutlu1:22ÖĞLE'YEKALAN SÜRE
Ekonomi

TARSİM’e 10 Ayda 478 Bin Tarım Hasarı İhbarı

TARSİM’e 10 ayda 478 bin tarımsal hasar ihbarı ulaştı. Sel, dolu ve yabani hayvan zararları öne çıkarken, üreticilere 13 milyar lira ödeme yapıldı.

0 Yorum Yapıldı
Bağlantı kopyalandı!
TARSİM’e 10 Ayda 478 Bin Tarım Hasarı İhbarı

Devlet Destekli Tarım Sigortaları Sistemi (TARSİM) üzerinden, bu yılın ekim ayı itibarıyla 478 bin tarımsal hasar ihbarı yapıldı. Bu ihbarların 311 bini bitkisel ürün ve sera sigortalarından, 167 bini ise hayvan hayat sigortası branşlarından oluştu. Sistem, 1,5 trilyon liralık tarımsal varlığı teminat altına alırken, 2,4 milyon poliçe üretildi.

Küresel iklim krizi ve değişen hava koşulları, tarımsal üretimi olumsuz etkilemeye devam ediyor. Bu kapsamda TARSİM, üreticilere finansal güvence sağlıyor. Sistem, yüzde 70’e varan devlet prim desteği ile üreticilerin risklerini azaltmayı hedefliyor.

En Fazla Hasara Doğal Afetler Neden Oldu

Bu yıl ülke genelinde tarım arazilerinde en çok hasara sel ve su baskınları neden oldu. İklim değişikliğinin tetiklediği dolu ve fırtına olayları da özellikle Şanlıurfa, Adana ve Mersin gibi illerde tarla bitkileri ve meyve üretimini etkiledi. Bu bölgelerde mercimek, buğday, arpa gibi tahıl ürünleri ile şeftali, nektarin, üzüm ve kayısı gibi meyveler zarar gördü.

Temmuz ayında Samsun, Yozgat, Çorum, Tokat, Kars, Edirne ve Manisa’da etkili olan fırtına ve dolu, ağustos ayında ise Samsun, Çorum ve Giresun’da sel, su baskını ve heyelanlar hasara yol açtı. Yabani hayvanların sebep olduğu zararlar nedeniyle mısır ve ayçiçeği ürünlerindeki hasar ihbarlarında da artış gözlendi.

Yaz aylarında Antalya, Balıkesir ve Edirne’deki yangınlar; Amasya, Çorum, Balıkesir, Tokat, Bilecik, Çanakkale ve Aydın’da ise yabani hayvan ve kuş zararları ayçiçeği ve mısır ürünlerini etkiledi. Ekim ayında Adana, Tokat ve Amasya’da narenciye, ayçiçeği ve mısırda dolu ve fırtına; Kahramanmaraş ve Isparta’da elmada dolu hasarları yaşandı. Samsun, Ordu ve Giresun’da fındık alanları sel ve su baskını ile heyelanlardan etkilendi.

Üreticilerden ekim ayı itibarıyla alınan 478 bin hasar ihbarının 311 bini bitkisel ürün ve sera sigortalarından, 167 bini ise hayvan hayat sigortası branşlarından geldi. En çok hasar ihbarı Malatya, Manisa, Diyarbakır, Amasya ve Tokat’tan yapıldı. Bu ihbarlar ağırlıklı olarak dolu, sel, yabani hayvan zararları, don ve fırtına kaynaklı oldu.

13 Milyar Lira Hasar Ödemesi Gerçekleştirildi

TARSİM eksperlerinin saha incelemeleri sonucunda hasarı tespit edilen sigortalı üreticilere 13 milyar lira ödeme yapıldı. Bitkisel ürün sigortası branşında hasar ödemeleri, poliçe vadesi sonunda en geç 30 gün içinde tamamlanıyor. Devam eden işlemleri bulunan üreticilere ek olarak 5,4 milyar lira daha ödeme yapılması planlanıyor.

Tarım sigortalarında 2027 üretim sezonu için Çiftçi Kayıt Sistemi (ÇKS) başvuruları ve sigorta işlemleri 1 Eylül itibarıyla başladı. Üreticilerin desteklerden faydalanabilmesi için ÇKS’ye kayıtlı olmaları veya kayıtlarını güncellemeleri gerekiyor. Kayıt işlemleri 31 Aralık 2026’ya kadar e-Devlet veya il/ilçe müdürlükleri aracılığıyla yapılabiliyor. Bitkisel ürün sigortası kabul tarihleri TARSİM’in web sitesinden takip edilebilirken, hayvan hayat, arıcılık, ipek böceği ve sera sigortaları yıl boyunca devam ediyor.

Yorum Yap

Benzer Haberler

Tümü
TARSİM’e 10 Ayda 478 Bin Tarım Hasarı İhbarı
TARSİM’e 10 Ayda 478 Bin Tarım Hasarı İhbarı
TÜİK 2026 Tahminleri Tahıl ve Meyve Üretiminde Önemli Artış Gösteriyor
TÜİK 2026 Tahminleri Tahıl ve Meyve Üretiminde Önemli Artış Gösteriyor
Orman Genel Müdürlüğü 12 Müfettiş Yardımcısı Alımı Yapacak
Orman Genel Müdürlüğü 12 Müfettiş Yardımcısı Alımı Yapacak
Tüketicilere Sahte İndirim ve Dolandırıcılık Uyarısı Kasım Ayı Kampanyaları Mercek Altında
Tüketicilere Sahte İndirim ve Dolandırıcılık Uyarısı Kasım Ayı Kampanyaları Mercek Altında
Türkiye’de ARGE Merkezi Sayısı 1365’e Yükseldi
Türkiye’de ARGE Merkezi Sayısı 1365’e Yükseldi
Türk Bankacılık Sektöründe Kredi Hacmi Yükselirken Tüketici Kredileri Düştü
Türk Bankacılık Sektöründe Kredi Hacmi Yükselirken Tüketici Kredileri Düştü
Haberin Doğru Adresi
Yeni İstiklal Gazetesi Kıbrıs

Türkiye’nin en güçlü ve en iddialı haber teması: Seobaz Haber Teması. Hız, SEO uyumu ve modern tasarımıyla rakiplerinizi geride bırakın, haber sitenizi zirveye taşıyın.

2025 Seobaz Haber Teması © Tüm hakları saklıdır. Seobaz Haber Teması