SON GELİŞME
--:--:--
USD49,84EUR55,47ALTIN6.411,01Istanbul15° Bulutlu4:21ÖĞLE'YEKALAN SÜRE
Ekonomi

Küresel Piyasaların Gözü Bu Hafta Üç Büyük Merkez Bankasında

Küresel piyasalar, Fed, ECB ve BoJ’un faiz kararlarını bekliyor. Enerji fiyatları ve enflasyon endişeleriyle Aralık’ta artırım ihtimali güçlendi.

0 Yorum Yapıldı
Bağlantı kopyalandı!
Küresel Piyasaların Gözü Bu Hafta Üç Büyük Merkez Bankasında

Küresel piyasalar, bu hafta ABD Merkez Bankası (Fed), Avrupa Merkez Bankası (ECB) ve Japonya Merkez Bankası’nın (BoJ) açıklayacağı faiz kararlarına odaklandı. Bankaların 28-30 Ekim tarihleri arasındaki toplantılarda politika faizlerini sabit tutması bekleniyor. Ancak yüksek enerji fiyatları ve enflasyon endişeleri, Aralık ayında olası faiz artırımı ihtimallerini güçlendiriyor. Yatırımcılar, gelecek döneme ilişkin para politikası sinyallerini dikkatle izleyecek.

Orta Doğu’daki jeopolitik gerilimler, son dönemde enerji maliyetlerini yukarı taşıdı. Petrol fiyatlarındaki artışın enflasyonu yeniden hızlandırabileceği ve merkez bankalarının faizleri beklenenden daha uzun süre yüksek tutabileceğine yönelik öngörüler güçleniyor. Yapay zeka yatırımlarının sürdürülebilirliğine ilişkin endişeler de piyasalar tarafından takip ediliyor.

Fed’in Enflasyon ve Faiz Mesajları Mercek Altında

Küresel finansal sistemin merkezindeki Fed’in atacağı adımlar ve özellikle Fed Başkanı Kevin Warsh’un yapacağı sözle yönlendirmeler, dünya genelinde finansal koşulların seyrini etkileme gücüne sahip. Eylül ayında politika faizini 25 baz puan artırarak yüzde 3,75-4 aralığına yükselten Fed’in bu toplantısında ileriye dönük sunulacak politikalar önem taşıyor.

Analistler, ABD’de enflasyonun yüksek seyretmesinin para politikasında gevşeme beklentilerini sınırladığını belirtiyor. Faizlerin uzun süre yüksek kalabileceğine yönelik değerlendirmeler güçlenirken, Fed’in karar metninde enflasyon risklerine ve ilave sıkılaşma ihtimaline ilişkin ifadeler dolar ve ABD tahvil getirileri açısından yakından takip edilecek.

ECB’den Fransa Sinyalleri ve Bölgesel Enflasyon Takibi

Avrupa Merkez Bankası’nın toplantısında Avro Bölgesi’nde enflasyonun seyri, ekonomik büyüme görünümü ve enerji fiyatlarındaki yükselişin fiyat istikrarına olası etkileri öne çıkıyor. Banka, eylül ayında üç temel politika faizini 25 baz puan yükseltmişti. Bu hafta gerçekleştirilecek toplantıda faiz kararının yanı sıra ECB Başkanı Christine Lagarde’ın açıklamaları da bankanın gelecek dönemdeki politika yaklaşımına ilişkin ipuçları verecek.

ECB’nin söz konusu toplantıda üç temel politika faizini sabit tutması bekleniyor. Ancak yüksek petrol fiyatları ve enflasyon riskleri nedeniyle ECB’nin sonraki toplantılarda faiz artırabileceğine yönelik beklentiler güçlü kalmaya devam ediyor. Fransa’da şiddetlenen sokak olaylarının kamu maliyesini tehlikeye sokması üzerine Fransa devlet tahvillerindeki satış baskısı derinleşti. Fransa’da artan borçlanma maliyetlerinin bölge geneline yayılma riski sürerken, ECB’nin kararında bu durum karşısında adım atılıp atılmayacağına ilişkin sinyaller aranacak.

Fransa’nın 10 yıllık tahvil faizi yüzde 5,07’ye çıkarak 2002’den bu yana en yüksek seviyeyi gördü. Ayrıca 2013 yılından bu yana ilk kez Fransa’nın 10 yıllık tahvil faizi, ABD’nin 10 yıllık tahvil faizini geçti. Makroekonomik veri tarafında Almanya’da eylül ayına ilişkin Üretici Fiyat Endeksi (ÜFE) aylık yüzde 1,9, yıllık yüzde 6,7 artarak beklentilerin üzerinde gerçekleşti ve ağustosa göre hızlandı. Ülkede ÜFE, yıllık bazda Mart 2023’ten bu yana en hızlı artışını kaydetti.

BoJ’un Hedefini Aşan Enflasyon ve Politika Beklentileri

Orta Doğu’daki gerilimlerin sonucunda petrol fiyatlarının yükselmesi enerji maliyetleri ve enflasyon endişelerini artırıyor. Bu durum, özellikle enerji ithalatına bağımlı Asya ekonomileri açısından olumsuz bir unsur olarak öne çıkıyor. Japonya’da enflasyon eylülde yıllık bazda yüzde 2,1 ile beklentilere paralel gerçekleşti.

Ülkede çekirdek enflasyon ise dokuz ay sonra ilk kez eylülde yüzde 2’nin üzerine çıktı. Çekirdek enflasyonun BoJ’un yüzde 2 olan hedefinin üzerine sıçraması, bankaya yönelik

Yorum Yap

Benzer Haberler

Tümü
Küresel Piyasaların Gözü Bu Hafta Üç Büyük Merkez Bankasında
Küresel Piyasaların Gözü Bu Hafta Üç Büyük Merkez Bankasında
SPK Nitelikli Yatırımcı Finansal Varlık Şartını 50 Milyon TL’ye Yükseltti
SPK Nitelikli Yatırımcı Finansal Varlık Şartını 50 Milyon TL’ye Yükseltti
Togg T10F 4More Kehribar Serisi Tanıtıldı
Togg T10F 4More Kehribar Serisi Tanıtıldı
TARSİM’e 10 Ayda 478 Bin Tarım Hasarı İhbarı
TARSİM’e 10 Ayda 478 Bin Tarım Hasarı İhbarı
TÜİK 2026 Tahminleri Tahıl ve Meyve Üretiminde Önemli Artış Gösteriyor
TÜİK 2026 Tahminleri Tahıl ve Meyve Üretiminde Önemli Artış Gösteriyor
Orman Genel Müdürlüğü 12 Müfettiş Yardımcısı Alımı Yapacak
Orman Genel Müdürlüğü 12 Müfettiş Yardımcısı Alımı Yapacak
Haberin Doğru Adresi
Yeni İstiklal Gazetesi Kıbrıs

Türkiye’nin en güçlü ve en iddialı haber teması: Seobaz Haber Teması. Hız, SEO uyumu ve modern tasarımıyla rakiplerinizi geride bırakın, haber sitenizi zirveye taşıyın.

2025 Seobaz Haber Teması © Tüm hakları saklıdır. Seobaz Haber Teması